• Na een ingrijpende operatie kreeg ik goed nieuws: er waren verder geen behandelingen nodig. Terwijl ik me fysiek langzaam beter ging voelen, ging het emotioneel steeds slechter. Ik begreep er niets van en zocht hulp, maar bij een psycholoog kwam ik niet veel verder. Over het traject van Martha twijfelde ik, omdat het label ‘borstkanker’ voor mij ongemakkelijk en zwaar voelde. Na de eerste kennismaking besloot ik toch met het individuele LevensWijzer coachtraject te starten en dat was een goede beslissing. Martha heeft veel mensenkennis en levenservaring, waardoor ze precies de juiste vragen stelt. De balans tussen denken en voelen was een belangrijk thema in onze gesprekken. Ik heb geleerd om mijn emoties er te laten zijn, in plaats van ze weg te redeneren. Door Martha’s positieve en empathische begeleiding kreeg ik vertrouwen in mezelf en in de toekomst. Ik ben erg blij dat ik over de drempel ben gestapt om Martha’s traject te volgen!

  Hanne (42)
 • Na meerdere wegen te hebben bewandeld, kon ik mij toch niet over een aantal zaken heen zetten. Uitgekomen bij het individuele LevensWijzer traject van Martha en ik denk dat dat het fijnste cadeau is wat ik mezelf heb kunnen geven. Martha heeft mij zo goed kunnen helpen door haar eigen ervaringen. Ze weet wat je doormaakt en dat ontbreekt vaak bij de psychologen in bijvoorbeeld het ziekenhuis. Ondanks dat zij uiteraard ook erg ervaren zijn, kwam ik niet tot het juiste punt. Ik had iemand nodig die mij verder kon helpen om de ziekte een plek te geven en alles wat de ziekte met zich meebrengt. Verlies van vertrouwen in je lijf, verlies van vriendschappen of veranderde vriendschappen, onbegrip bij de ARBO. Ik moest een bepaalde boosheid kwijt. Juist door onder andere ademhalingstechnieken en echt te voelen en heel veel te praten, bracht mij dit zoveel verder dan alleen puur volgens het boekje ernaar te kijken. Ik kan oprecht iedereen coaching bij Martha aanraden, een hele warme vrouw die net even iets dieper op de zaken ingaat. Daar waar je zelfs soms niet eens aan had gedacht of net even een ander licht op kan schijnen en te leren omdenken als het ware. Niet blijven ‘vechten’ maar vraag hulp bij Martha, het helpt je echt verder om weer veel meer positiviteit toe te laten en omarmen!

  Birgit (40)
 • Ik ben vrij kort nadat ik klaar was met de operaties en chemo begonnen aan het PLUS programma en kan dat iedereen aanraden. Het was één van de eerste dingen die ik deed omdat ik het wílde en niet omdat het moest (je moet zoveel tijdens de behandelingen!). Ik heb het programma niet op volgorde gedaan en dus ook niet binnen de tijd en juist die flexibiliteit is zo fijn. Dit programma heeft er mede aan bijgedragen dat ik vrij snel weer van overleven naar leven ging, met natuurlijk nog steeds z'n pieken en dalen. Ik vind het heel fijn dat ik altijd terug kan pakken naar de stof en er een lijntje met Martha is, mocht ik het nodig hebben.

  Elianne
 • Voor ik startte met het PLUS programma liep ik vast. Ik had in een blog van Martha gelezen dat ik zelf weer de regie moest pakken, maar dat lukt mij niet. Ondanks dat ik zelf uren had lopen analyseren waar ik vast liep en hoe ik dat moest oplossen. Bij de eerste persoonlijke coahcingssessie bleek dat meteen het probleem, ik overanalyseerde alles. 'Dat is niet relevant, begin gewoon nu', zei Martha. En met behulp van haar coachingsprogramma is dat gelukt. Ik heb de cirkel van overanalyseren doorbroken en ben gewoon begonnen met weer te genieten van het leven en zit weer een stuk beter in mijn vel.

  Marijke
 • Na 10 intensieve maanden kwam de dag waar ik zo naar had uitgekeken: de laatste chemo. Ik had gedacht dat ik blij en opgelucht zou zijn maar dat gevoel kwam niet. Ik voelde me wel gedesoriënteerd en wist niet goed meer hoe ik verder moest leven. Na een eerste online kennismaking met Martha wist ik dat zij mij zou kunnen helpen om mezelf weer terug te vinden. Om te kunnen dealen met mijn ziekte had ik mijn oude verdedigingsmechanismen opgetrokken om mezelf te beschermen tegen de angst en het verdriet. In 6 persoonlijke coachingsessies leerde ze me om door de schillen te kijken naar mijn eigen kern en weer te associëren met het hier en nu. Martha weet precies hoe het voelt als (ex) borstkanker patiënt. Met haar jarenlange ervaring als coach is ze in staat geweest om mij de juiste begeleiding te bieden en daar ben ik heel dankbaar voor. Ik kan nu weer verder.

  Yvonne van Rees Vellinga
 • Ik ben heel erg enthousiast over het Leer Leven & Zo na Borstkanker PLUS programma! De lessen kun je in je eigen tempo volgen en de bijbehorende oefeningen/opdrachten wist ik goed in praktijk te brengen. Die vertaalslag naar de praktijk vond ik een enorme openbaring want daardoor durf ik weer te hopen en te verlangen naar het leven. Ook hebben de online coaching gesprekken met Martha mij enorm goed geholpen. Deze waren zeer leerzaam en verhelderend. Ik vind Martha heel erg deskundig, zij heeft de ervaring en kennis om mij als ex-borstkankerpatiënte efficiënt te coachen. Ik zal dit programma zeer zeker aan anderen aanbevelen, want er is absoluut leven na borstkanker. Ik vind mijn leven zelfs mooier en intenser. Ik waardeer het leven meer en geniet daar enorm van. Lieve Martha, ik ben je ontzettend dankbaar!

  Maureen (47)
 • Ik heb veel gehad aan het individuele LevensWijzer coachingstraject bij Martha. Ik was net klaar met alle operaties en behandelingen. En dus op het punt om terug te keren naar mijn “ oude leven”. Maar voelde heel duidelijk dat ik, door alles wat ik had meegemaakt, niet terug wilde naar de “ oude ik” . Door de gesprekken met Martha heb ik de nieuwe “ik” gevonden. Met name de praktische tips die zij me heeft gegeven, zorgen ervoor dat ik nu, een half jaar later, nog steeds profijt heb van het coachingstraject. Ik sta nu weer met vertrouwen en meer rust volop in het leven. Ik zou elke vrouw die hetzelfde heeft meegemaakt de Martha momentjes gunnen.

  Kitty (51)
 • Ik heb in 2017 borstkanker gekregen en na een jaar van behandelingen en een jaar uren opbouw in mijn werk dacht ik er weer te zijn. Maar niets was minder waar! Mentaal, emotioneel en fysiek ging het alle kanten op. Het kwam niet bij elkaar. Het gevolg was totaal niet goed in je vel zitten! De reguliere gezondheidszorg kan daar niet echt veel mee. Totdat ik, via een flyer, met ‘Leer Leven & Zo’ van Martha Rijkmans in contact kwam.

  De cursus Leer Leven & Zo na Borstkanker PLUS heeft mij inzicht gegeven in het proces om mentaal, emotioneel en fysiek weer in balans te komen. Het vergt wel veel oefening maar het was voor mij heel waardevol om er achter te komen dat er veel gedachten en gevoelens weggestopt waren en die mij in de weg stonden. 

  Ik heb het plus-programma gevolg met de individuele online coaching en vooral het persoonlijke gesprek vond ik heel fijn. Martha is heel begripvol, kan goed uitleggen en stelt de juiste vragen.

  Ik kan deze cursus echt bij iedereen aanraden die vastloopt met zichzelf na behandeld te zijn voor borstkanker. Ga ervoor! Het leven is het waard! 

  Adrie (56)
 • In 2018 werd bij mij uitgezaaide borstkanker geconstateerd. Na de rollercoaster van diagnose en de daaropvolgende chemo- en immunokuren en een borstamputatie (en een goede uitslag voor nu), viel ik in een “gat”. Ik was zo druk geweest met overleven en nu moest van mij het gewone leven maar weer beginnen. Ik kwam er achter dat dat niet zo makkelijk ging en er zat zoveel boosheid, angst en verdriet in mij dat ik hulp moest zoeken. Ik kwam via een tip op de site van Martha. Dat zij zelf (borst)kanker heeft gehad sprak mij aan omdat zij wist waar zij het over had. In het individuele LevensWijzer Coaching Traject heeft Martha gezorgd dat ik tijd nam om te rouwen om wat was. En om d.m.v. gerichte vragen (en huiswerk!) na te denken wat NU voor mij belangrijk is. Want het leven is wel degelijk anders geworden. En “en passant “nam zij ook nog andere issues mee waar ik mee aan de slag moest. Soms was dat voor mij hard werken, maar het was nodig. De sessies bij Martha hebben ervoor gezorgd dat ik weer sterker en lichter in het leven sta. Dat ik mag voelen, dat ik verdrietig mag zijn maar dat er ook een hoop leuke dingen zijn.

  Inez (55)
 • Ik heb het individuele LevensWijzer Coaching Traject gedaan. Martha is een coach die heel goed kan luisteren. Ik vond het waardevol dat zij vanuit haar eigen ervaring kon spiegelen wat er allemaal door je heen gaat als je borstkanker blijkt te hebben en wat de impact daarvan op je gezin en je omgeving is. Door te luisteren, stiltemomenten in te bouwen en vragen te stellen heb ik gaandeweg woorden gevonden die uitdrukking geven aan wat ik heb meegemaakt. Dat is voor mij heel waardevol, ook naar de toekomst toe. Mede door Martha heb ik de bevestiging gekregen hoe belangrijk het is dat je lieve mensen om je heen hebt en heb ik keuzes durven maken door bijvoorbeeld ander werk te zoeken dat beter aansluit bij mijzelf, zeker nu ik heb ervaren hoe kwetsbaar het leven is. Martha heeft mij het inzicht gegeven dat 'betekenis geven' en 'zingeving' uiteraard belangrijk zijn, maar ze heeft mij leren ontdekken wat mijn 'zielsverlangen' is en daardoor heb ik al vrij snel na de start van mijn reintegratie op het werk de keuze kunnen maken om ander werk te zoeken.  Ik gun iedereen die zichzelf weer moet terugvinden nadat de lichamelijke behandelingen achter de rug zijn, een goede coach als Martha!

  Margreeth (53)
 • Het allermoeilijkste om te accepteren vond ik mijn veranderde lichaam. Ik ben nog jong en single. Door de hormoonkuur heb ik overgangsverschijnselen. Ik begon mijzelf te verstoppen, voelde mij niet vrouwelijk meer. Nu sta ik weer vol zelfvertrouwen in het leven. Soms ben ik nog wel verdrietig over mijn lichaam maar ik weet ook dat ik zoveel meer ben dan dat. Ik sport weer, ik ga weer uit en ik maak weer plezier. Martha is empathisch en vriendelijk, maar ze legt de vinger wel precies op de zere plek. Dat is soms pijnlijk, maar uiteindelijk lucht het altijd op.

  Tamar (34)
 • Na mijn ziekte kon ik mijn draai niet vinden. Ik was vermoeid, bang en het leek alsof het leven aan mij voorbijging. Nu, na het coachingstraject durf ik het leven weer te vertrouwen. Ik weet hoe ik zelf de regie kan houden. Ik weet nu wat ik kan doen als ik in angstgedachten terecht kom en dan ben ik er snel weer uit. Als coach is Martha eerlijk en duidelijk, maar wel op een zachte manier. Zij heeft veel kennis en ervaring en kan dingen gemakkelijk uitleggen. Zij is begripvol, zodat ik mij veilig en gesteund voelde. Ik heb mijn leven terug. Niet mijn oude leven, maar een prachtig leven na borstkanker. En daar ben ik ontzettend blij mee.

  Monique (52)
 • Ik heb dit korte programma als waardevolle aanvulling op de reguliere zorg ervaren waar er wel aandacht is voor de ziekte maar te weinig voor de persoonlijke omstandigheden en obstakels die je tegen komt in het dagelijkse leven.

  Conny (61)
 • Ik was een jaar onder behandeling bij een psycholoog, maar dat had absoluut geen ene effect. Ik werd er juist heel emotioneel van en vind het achteraf tijdverspilling. Ik ben blij om Martha te hebben leren kennen, die ook net als ik een patiënt geweest is. Zij heeft mij wakker geschud en laten zien dat het ook anders kan, dan alleen negatief denken. Ik ben nu veel bewuster geworden van mijn dagelijkse leven. Ik ben zeer dankbaar.

  Hozan (38)
 • In 2013 heb ik het traject borstkanker doorlopen. Na die tijd viel ik in een enorm diep gat en er was nergens hulp te vinden. Ik kwam bij Martha terecht en daar moest ik zijn, blijkt achteraf. Ik kan het iedereen aanraden die worstelt na borstkanker om verder te gaan met leven. Ik heb geleerd mijn mindset te veranderen, mijn vermoeidheid te accepteren met alle pijntjes groot en klein. Angsten te overwinnen. Ik heb weer meer zin in het leven gekregen. Mijn advies is: schroom niet en ga met jezelf aan de slag, er ligt nog een mooi leven voor jou te wachten. En als je hebt hulp nodig hebt en de goede handvaten om daar te komen: Martha staat altijd voor je klaar.

  Pauline (61)
 • “Na mijn behandelingstraject was ik zoekende. Het hele ziekteproces heeft veel vragen in mij opgeroepen. Ik dreigde te verdwalen in mijn eigen leven, was bang en onzeker. Samen met Martha heb ik in mij zelf veel antwoorden gevonden. Ik heb ontdekt wat voor mij essentieel is in het leven. En ik ben begonnen om stappen te zetten om dat te realiseren. Hoewel ik niemand borstkanker gun, heeft het mij sterker gemaakt. Ik weet wat ik wil, heb zelf de leiding over mijn leven in handen en voel mij blij en krachtig.”

  Marinette (56)
 • “Martha heeft mij gecoacht na mijn behandelingen voor borstkanker. Ik was bang en had last van huilbuien. Ik voelde me futloos en tegelijkertijd schuldig dat ik niet van het leven genoot. Want ze zeggen toch altijd dat je blij moet zijn dat je nog leeft? Na het traject kan ik beter omgaan met angst en gepieker. En ik durf weer vooruit te kijken. Ik heb heel veel over mijzelf geleerd. Martha is rustig en eerlijk. Doordat zij zelf ook borstkanker heeft gehad, begrijpt zij precies waar ik doorheen ga. Ik ben nu optimistischer en blijer. Ik weet wat ik kan doen als het me weer eens teveel wordt en dat geeft rust.”

  Ariënne (40)