• Een paar maanden na de laatste borstkankerbehandeling ben ik bij Martha gestart met het individuele coachings traject. Want na de volle agenda van de behandelingen voelde het leeg en eenzaam, ondanks de lieve mensen om me heen.

  Naast deze emoties ontstond er ook onzekerheid en ook angst voor de toekomst. Want verhalen over anderen die minder goede berichten kregen raakten me diep.

  En waarom zou ik hier geen hulp bij vragen?

  Juist bij Martha, die zelf ervaringsdeskundige is, voelde het prettig. Want als geen ander herkent ze wat ik had meegemaakt en hoe ik me voel. En stelt de juiste vragen, maakt rake opmerkingen. Vooral omdat ze het zelf heeft doorgemaakt en een enorme deskundigheid heeft ontwikkeld in haar praktijk voelde ik me vertrouwd en in goede handen. En bovenal is Martha een hele warme en mooie vrouw met veel nuchterheid en humor.

  Hierdoor begreep ik beter waarom ik me zo voelde en vooral hoe ik ermee om kon gaan. Kon ik beter erkennen dat het hele traject waar ik doorheen ben gegaan impact had en heeft.

  Ook leerde ik anders kijken naar mezelf en beseffen dat ik het best goed doe en dat ik trots mag zijn op mijn nieuwe zelf. En dat ik vertrouwen mag hebben in mezelf en vooral mag genieten van wat er is in het hier en nu. Dat ik een keuze heb in waar ik mijn focus leg, in wat ik wel en niet doe of ga doen. Hoe ik om kan gaan met belemmerende gedachten en angsten.

  Lieve Martha, heel erg bedankt voor de fijne begeleiding die je me hebt geboden. Ik denk nog vaak met warmte terug aan onze mooie sessies en de handvaten die je me hebt gegeven.

  Nicole (51)
 •   In het programma Leer Leven & Zo na Borstkanker heb ik geleerd hoe ik kan omgaan met alles wat ik ben tegengekomen tijdens het ziekteproces van borstkanker. Maar ook hoe ik in de toekomst kan omgaan met wat ik ben tegengekomen. Zo ben ik echt aan de slag gegaan met het bewaken van mijn grenzen. Ook voordat ik borstkanker kreeg, was dit al een moeilijk punt, maar nu is het nog belangrijker geworden. Ik vond de combinatie van online programma en online individuele coaching heel fijn omdat ik het nog meer helder kreeg door er met Martha over te praten. Ik kan het programma zeker aanbevelen als je het leven na borstkanker weer wilt oppakken.   Marijke (64)

  Marijke (64)
 • Voordat ik met het online 'Leer Leven & Zo na Borstkanker' programma startte was ik down en heel verdrietig, wat ik zelf niet kon oplossen. Ik huilde soms hele dagen. In het programma heb ik geleerd mijn gedachten om te zetten en rust te nemen. De oefeningen uit de eerste vier lessen doe ik nog regelmatig. Ik vond de combinatie van online lessen met individuele online coaching heel fijn. Vooral omdat Martha het wat meer van afstand kon bekijken en ik kon haar in vertrouwen nemen. Ik vind dat iedereen dit programma aangeboden zou moeten krijgen. Er gebeurt zoveel in korte tijd, dat je dit, ook als je een sterk karakter hebt, nodig hebt om beter te worden.

  Wilma (58)
 • Een aantal maanden na mijn laatste behandeling ben ik een individueel traject bij Martha begonnen.

  Ik vond het erg fijn om bij iemand te komen die naast professioneel coach ook dezelfde ziekte en traject had meegemaakt. De herkenbaarheid die ze mij kon geven en hoe om te gaan met de nasleep van de behandelingen deden mij erg goed.

  Daarnaast was er ook veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en gaf Martha mij tools om te kijken naar de punten in mijn leven waar ik juist weer energie van krijg.

  De gesprekken hebben enorm geholpen om alles een plek te kunnen geven en om weer met vertrouwen naar de toekomst te kunnen kijken.

  Ik zou echt iedereen die met borstkanker te maken krijgt adviseren een traject bij Martha een jezelf cadeau te doen.

  Renee (36)
 • Na de behandelingen tegen borstkanker, voelde ik me geestelijk en lichamelijk afgemat. Ik wilde de draad weer oppakken, maar vroeg me ook af welke, wanneer en hoe. Martha heeft me begeleid tijdens deze zoektocht. Ze heeft me geholpen zelfbewuster te worden. Het is een cadeau voor het leven!  

  Zoë (47)
 • Tijdens het borstkanker traject had ik helemaal geen behoefte aan coaching, mentale hulp of wat dan ook. Voor mij was het een traject zoals ik alles in mijn leven aanpakte. Maar borstkanker was veel ingrijpender dat alles wat ik eerder aan life changing events had meegemaakt. En dat besef kwam pas veel later. Mijn idee was, ik pak dit gewoon aan zoals ik alles aanpak, en over 2 jaar is alles over en zou ik gewoon doorkunnen met mijn leven van vóór de diagnose.

  Inderdaad 2 jaar later waren alle behandelingen bijna allemaal over, maar was mijn leven totaal veranderd. Ik was niet meer dezelfde persoon, fysiek niet, mentaal niet, ik stond anders in het leven qua gezondheid, sporten, werk, vrienden, familie, alles was anders. En ik was bezig om mijn nieuwe leven in mijn oude leven te laten passen.

  En dat duurde even voordat ik begreep, gelukkig met hulp van Martha, dat mijn leven vóór en ná borstkanker anders was. Dat ik niet door kon gaan, alsof mijn leven 2 jaar had stilgestaan en nu weer door.

  Met hulp van Martha leerde ik, dat niet alleen ik veranderd was (fysiek en mentaal) maar ook mijn omgeving, vrienden, familie, collega’s. Alles was veranderd, niet alleen ik. Dus toen ik heel rigide mijn leven probeerde op te pakken zoals dat was voorafgaand aan de diagnose, lukte dat niet.

  Gelukkig was Martha er om me te helpen in te zien dat, ook ik veranderd was en dat dat oké was. En als ik vanuit die veranderde ik, die verandering, aan de slag ging, zou de rest mee veranderen. Vol scepsis reed ik terug naar huis maar ben het gewoon gaan doen, al haar tips gaan uit proberen en werkbaar te maken voor mezelf.

  En het heeft gewerkt, ik ben veranderd, en dat is oké. En ik kan nog steeds mijn leven leven zoals ik dat nu voor ogen heb.

  Dank je wel Martha.

  Marjo (57)
 • Na ruim 10 maanden meegereisd te zijn op de sneltrein die borstkanker heet voelde ik mij nogal aan mijn lot overgelaten op het moment dat de laatste bestraling was geweest.

  En nu, hoe verder? Via een lotgenotensite kwam ik op een webinar van Martha terecht. De herkenning die avond bracht mij ertoe om gebruik te maken van haar aanbod om een half uurtje samen te sparren. In dit gesprek besloot ik dat ik de hulp van Martha goed kon gebruiken.

  De combinatie van online lessen en coaching via Zoom zijn mij heel goed bevallen. Martha stelt zowel in de gesprekken, maar ook in de lessen vragen die je triggeren, waar je mee aan de slag gaat, die je bewust maken van zaken waar je je tot dat moment nog niet bewust van was. Indien nodig confronteert ze je ook :-).

  Voor mij was het grote voordeel van gecoacht worden door Martha dat je niets hoeft uit te leggen, ze weet waar het over gaat.

  Madelon (59)
 • Bij een groepsprogramma “Leer leven & zo na Borstkanker” in het Alexander Monro, heb ik Martha leren kennen.

  Ik twijfelde of ik een individueel traject aan zou gaan met haar, maar ben achteraf blij dat ik het heb gedaan. Martha heeft mij doen inzien dat ik gedurende het kankertraject, mijn leven heb afgesloten.

  Later bleek dat ik nog een stukje leven over heb, maar dat ik de connectie met het leven kwijt was.

  Symbolisch waren de luiken dicht, omdat ik ervan uitging dat ik op korte termijn zou komen te overlijden. Martha heeft mij geholpen om de kanker “achter” mij te laten; ik heb kanker gehad, maar het is voorbij en ik ben er nog. Mede daardoor zijn de luiken opengegaan en durf ik weer verder vooruit te denken en te verlangen.

  Tijdens haar begeleidingstraject geeft Martha je verschillende inzichten, waaronder jouw kernwaarden in het leven.

  Ze lost niet je puzzel op, maar reikt puzzelstukken aan waardoor je weer vooruit kunt.

  Marjolijn (57)
 • Bij Martha voelde ik me gehoord. Ik zat vaak met een glimlach en een sterk blij gevoel van “Ja!” in de auto terug naar huis.

  Bij Martha is geen excuus nodig waarom je voelt wat je voelt maar ga je juist leren voelen wat er is. En dat er laten zijn. Het mag er zijn. En zodra het er mag zijn, lossen de emoties op dat moment snel(ler) op. En komt er weer lucht en licht.

  Het traject leerde mij om eerlijker naar mezelf te kijken. Die bewustwording op mijn gedachten, gedrag en waar mijn pijn nog zit is verhelderend. De tips van Martha daarbij gebruik ik nog steeds.

  Het traject was een kadootje voor mezelf. Het loste mijn pijn, verdriet en frustraties niet op maar gaven me wel een helderder beeld van hoe ik mijzelf soms saboteer. En ik weet nu hoe ik daar anders en beter mee om kan gaan.

  Dank je wel Martha!

  Patricia
 • Nadat ik ontslagen was van mijn borstkanker behandeling merkte ik dat die tijd eigenlijk als een sneltrein langs was gekomen. Er was nog weinig tijd geweest om alles een plekje te geven. Er was nog veel angst en een gebrek aan vertrouwen in mijn lichaam en mezelf. Samen met een verhuizing, nieuw werk en nog enkele andere levens-veranderingen en events merkte ik dat de strategie om almaar door te gaan niet meer werkte. Dat mijn lichaam en hoofd dit niet meer konden, ik liep vast.

  De borstkanker verpleegkundige verwees me naar Martha. De coaching sessies met Martha hebben me erg geholpen. Het heeft me het vertrouwen in mezelf teruggegeven. Ik begrijp beter waar mijn reacties vandaan komen en hoe ik deze kan herkennen. Hoe ik beter voor mezelf kan zorgen en naar mezelf moet luisteren. Dit helpt ook met het herkennen van mijn reacties op hoe anderen mij benaderen, zowel privé als in mijn werk.

  Het was goed om stil te staan bij alles wat er gebeurd is en te begrijpen waarom je op deze manier doorgaat en hoge eisen aan jezelf stelt. Om te accepteren dat je lichaam en hoofd af en toe tijd nodig hebben, zeker na zo’n groot life event met zeker ook een lichamelijke impact ondanks de relatief vroege diagnose.

  Bedankt Martha, ik zal er zeker af en toe stil bij blijven staan en mezelf laten weten dat ik er niet alleen voor sta.

  Marije
 • Na een periode van geleefd worden door de intensieve behandeling van borstkanker, en mijn agenda beheerd door het ziekenhuis, was het opeens klaar. De behandeling verliep volgens een strak protocol. Na de behandeling kon ik zelf m’n agenda weer vullen en het leven weer oppakken met de boodschap “het is voor iedereen anders”. Dat bracht me in verwarring. Alles was anders. En dan ook nog voor iedereen anders? Hoe anders? Hoe voor mij anders?

  Gelukkig kreeg ik een tip om het e book van Leven&Zo te downloaden. Het was goed om te lezen, er waren woorden voor de verwarring. Ik volgde een webinar van Martha. Weer die mooie omschrijvingen, die precies mijn gevoel verbeeldden: “uit een lege theepot kan je niet schenken”.

  Ik besloot een coachingstraject bij Martha te doen, als een cadeau voor mezelf. Mijn belangrijkste reden was: bevestigd worden, dat het goed was hoe ik mijn leven weer zou oppakken.

  Het was een fijn en waardevol traject. Een mooi cadeau op mijn levenspad. Het liep gelijk op met meer energie krijgen, mijn werk stap voor stap weer kunnen   oppakken, en na de laatste keer coaching heb ik mij weer helemaal beter gemeld. Zo voelt het nu. Helemaal beter. Ook al is alles anders. Ik gun elke vrouw zo’n fijn en helpend traject na borstkanker.

  Lieve Martha, dank je wel!

  Mieke (62)
 • Tijdens en vlak na mijn behandelingen (o.a. chemo- en immunotherapie) had ik geen enkele behoefte aan coaching. Mijn focus lag bij overleven, de behandelingen goed doorstaan en omgaan met de bijwerkingen. Na afloop van de behandelingen en nadat mijn bijkomende klachten waren afgenomen, zou ik snel weer “de oude” zijn. Toch? Mijn omgeving dacht dat en ikzelf ook.

  Nou, dat viel tegen. Ik had veel minder energie dan “vroeger” en was snel moe, en dat bleef zo. Het re-integreren op mijn werk ging daardoor ook moeizaam. Ik kon niet voldoen aan mijn eigen verwachtingen en aan die mijn omgeving. Ik had het gevoel dat ik faalde, ik voelde zoveel druk.

  Toen kwam Martha op mijn pad. Via een vriendin had ik al goede verhalen gehoord over haar. Tijdens een online webinar en een gratis gesprek daarna kreeg ik het gevoel dat gesprekken met haar mij zouden kunnen helpen. Ik heb gekozen voor het individuele coachingstraject.

  Martha heeft een prettige rustige stijl, kan goed luisteren, toont zich betrokken en stelt precies de goede vragen. Haar eigen levenservaring en haar grote kennis en kunde dragen daar zeker aan bij. De sessies met Martha en de tussentijdse opdrachten hebben mij geholpen om te begrijpen waarom het voldoen aan verwachtingen zo’n belangrijke rol speelt in mijn leven.

  Martha heeft mij geholpen om mijn beperkte energie te accepteren en om vooruit te kijken. Ze heeft mij laten ervaren dat het werkt om goed naar mijn eigen behoeften te luisteren en duidelijk mijn grenzen aan te geven. Ik voel mij nu veel beter dan een half jaar geleden. Natuurlijk stap ik nog steeds af en toe in mijn valkuilen, vooral in drukke periodes, maar nu herken ik wat er gebeurt.

  Irene
 • Wat was het een “feest van herkenning”, dat webinar van Martha over ‘Vérder leven na borstkanker’. Hoewel, feest… de tranen zaten me hoog: dit is mijn verhaal, dit zijn mijn struggles. Ik realiseerde me dat ik met veel te dealen had, daarom stapte ik in het individuele LevensWijzer Coachtraject.

  Wat had ik veel stappen te zetten in het acceptatieproces dat er ‘een leven voor’ en ‘een leven na’ borstkanker is. Hoe kon ik uit mijn overlevingsstrategie stappen en uitkomen bij wie ik ben, bij mijn kern? Hoe kon ik mezelf opnieuw (uit)vinden?

  Ik was blij dat ik bij Martha terecht kon voor een coachingstraject. Wat heeft het me veel gebracht! De vragen die Martha stelde, de opdrachten die ik kreeg, het leren begrijpen van mezelf vanuit een stukje contextuele therapie, het bewust omgaan met angst. Het is een goede tijd geweest.

  Waar in het begin van het traject de woorden ‘oververmoeid, moeite, moedeloos’ mijn leven somber kleurden, kon ik na het traject nieuwe woorden noemen die mijn leven licht en kleur gaven: ‘dankbaarheid, perspectief, keuzes maken’.

  Ik ben blij dat Martha op mijn weg kwam. Haar begripvolle, liefdevolle en respectvolle houding en werkwijze hebben me weer ‘rechtop’ gezet. En als ik opnieuw struikel, wat ongetwijfeld gebeuren zal, dan heb ik tools in handen om weer op te staan. Ik kan iedereen dit traject van harte aanbevelen!

  Ruth (50)
 • Een paar maanden na de laatste bestraling merkte ik dat ik nog niet klaar was. Het leek of alle emotie toen pas loskwam en ik voelde me een beetje verloren. Soms was ik erg moe, soms erg verdrietig en soms baalde ik gewoon enorm dat het nu nóg niet klaar was. Ik wilde ook niemand meer ‘lastigvallen’ met mijn kankerverhalen.

  Via het ziekenhuis ben ik bij Martha terecht gekomen. Na een online kennismakingsgesprek voelde het eigenlijk meteen al goed. De ervaring van Martha als coach en als borstkanker patiënt gaven mij vertrouwen in het traject.

  Gelukkig bleek al in het eerste gesprek dat ik Martha durfde te vertrouwen. Ze signaleerde direct pijnpunten en met zachtheid en geduld deed ze oefeningen om mezelf beter te leren begrijpen en zachter te zijn voor mijzelf.

  Nu sta ik met meer vertrouwen in het leven. Heb mezelf weer een beetje beter leren kennen en gun mezelf nu meer om daar nog meer bij stil te staan.

  Martha heeft een rustige aanpak. Zonder zweverig te zijn, met ruimte voor humor en ironie. Met veel kennis en een zorgvuldige aanpak kan ze je helpen om krachtig en midden in het leven te gaan staan.

  Lidewij (39)
 • Na de behandelingen merkte ik dat het mij niet lukte mijn ‘oude’ leventje op te pakken. Via Facebook en haar gratis webinar kwam ik in contact met Martha. Ik voelde meteen dat het goed zat. Ik heb gekozen voor het persoonlijke coach-traject van 6 sessies. Ik woon in het zuiden van het land. Vanwege de grote afstand hebben wij de eerste sessie en de vierde sessie live in de praktijk van Martha gedaan, de overige via Zoom.

  Het was voor mij een heel verhelderend proces waarin en waardoor ik belangrijke beslissingen heb kunnen nemen. We zijn teruggegaan naar mijn kernwaarden, wat mij veel inzichten gaf. Door de opdrachten en evaluatie van deze opdrachten ben ik gaan voelen wat echt belangrijk voor mij is in deze fase van mijn leven. Ik ben er een blij mens van geworden, ik ben trots op mezelf en ik heb weer energie om te leven! Ik voelde me goed gehoord door Martha, ze is heel rustig en duidelijk in haar uitleg. Ze is heel persoonlijk betrokken bij je. Ze is attent en alert, precies wat bij mij past! Martha is deskundig, maar tegelijk ook lotgenoot; ze voelt wat jij voelt.

  Ik ben blij dat ik de stap naar de coaching van Martha heb gezet! Het heeft mij heel veel gebracht.

  Miranda (57)
 • Na een ingrijpende operatie kreeg ik goed nieuws: er waren verder geen behandelingen nodig. Terwijl ik me fysiek langzaam beter ging voelen, ging het emotioneel steeds slechter. Ik begreep er niets van en zocht hulp, maar bij een psycholoog kwam ik niet veel verder. Over het traject van Martha twijfelde ik, omdat het label ‘borstkanker’ voor mij ongemakkelijk en zwaar voelde. Na de eerste kennismaking besloot ik toch met het individuele LevensWijzer coachtraject te starten en dat was een goede beslissing. Martha heeft veel mensenkennis en levenservaring, waardoor ze precies de juiste vragen stelt. De balans tussen denken en voelen was een belangrijk thema in onze gesprekken. Ik heb geleerd om mijn emoties er te laten zijn, in plaats van ze weg te redeneren. Door Martha’s positieve en empathische begeleiding kreeg ik vertrouwen in mezelf en in de toekomst. Ik ben erg blij dat ik over de drempel ben gestapt om Martha’s traject te volgen!

  Hanne (42)
 • Na meerdere wegen te hebben bewandeld, kon ik mij toch niet over een aantal zaken heen zetten. Uitgekomen bij het individuele LevensWijzer traject van Martha en ik denk dat dat het fijnste cadeau is wat ik mezelf heb kunnen geven. Martha heeft mij zo goed kunnen helpen door haar eigen ervaringen. Ze weet wat je doormaakt en dat ontbreekt vaak bij de psychologen in bijvoorbeeld het ziekenhuis. Ondanks dat zij uiteraard ook erg ervaren zijn, kwam ik niet tot het juiste punt.

  Ik had iemand nodig die mij verder kon helpen om de ziekte een plek te geven en alles wat de ziekte met zich meebrengt. Verlies van vertrouwen in je lijf, verlies van vriendschappen of veranderde vriendschappen, onbegrip bij de ARBO. Ik moest een bepaalde boosheid kwijt. Juist door onder andere ademhalingstechnieken en echt te voelen en heel veel te praten, bracht mij dit zoveel verder dan alleen puur volgens het boekje ernaar te kijken. Ik kan oprecht iedereen coaching bij Martha aanraden, een hele warme vrouw die net even iets dieper op de zaken ingaat. Daar waar je zelfs soms niet eens aan had gedacht of net even een ander licht op kan schijnen en te leren omdenken als het ware.

  Niet blijven ‘vechten’ maar vraag hulp bij Martha, het helpt je echt verder om weer veel meer positiviteit toe te laten en omarmen!

  Birgit (40)
 • Ik ben vrij kort nadat ik klaar was met de operaties en chemo begonnen aan het PLUS programma en kan dat iedereen aanraden. Het was één van de eerste dingen die ik deed omdat ik het wílde en niet omdat het moest (je moet zoveel tijdens de behandelingen!).

  Ik heb het programma niet op volgorde gedaan en dus ook niet binnen de tijd en juist die flexibiliteit is zo fijn.

  Dit programma heeft er mede aan bijgedragen dat ik vrij snel weer van overleven naar leven ging, met natuurlijk nog steeds z'n pieken en dalen.

  Ik vind het heel fijn dat ik altijd terug kan pakken naar de stof en er een lijntje met Martha is, mocht ik het nodig hebben.

  Elianne
 • Voor ik startte met het PLUS programma liep ik vast. Ik had in een blog van Martha gelezen dat ik zelf weer de regie moest pakken, maar dat lukt mij niet. Ondanks dat ik zelf uren had lopen analyseren waar ik vast liep en hoe ik dat moest oplossen. Bij de eerste persoonlijke coahcingssessie bleek dat meteen het probleem, ik overanalyseerde alles. 'Dat is niet relevant, begin gewoon nu', zei Martha. En met behulp van haar coachingsprogramma is dat gelukt. Ik heb de cirkel van overanalyseren doorbroken en ben gewoon begonnen met weer te genieten van het leven en zit weer een stuk beter in mijn vel.

  Marijke
 • Na 10 intensieve maanden kwam de dag waar ik zo naar had uitgekeken: de laatste chemo. Ik had gedacht dat ik blij en opgelucht zou zijn maar dat gevoel kwam niet. Ik voelde me wel gedesoriënteerd en wist niet goed meer hoe ik verder moest leven. Na een eerste online kennismaking met Martha wist ik dat zij mij zou kunnen helpen om mezelf weer terug te vinden. Om te kunnen dealen met mijn ziekte had ik mijn oude verdedigingsmechanismen opgetrokken om mezelf te beschermen tegen de angst en het verdriet. In 6 persoonlijke coachingsessies leerde ze me om door de schillen te kijken naar mijn eigen kern en weer te associëren met het hier en nu. Martha weet precies hoe het voelt als (ex) borstkanker patiënt. Met haar jarenlange ervaring als coach is ze in staat geweest om mij de juiste begeleiding te bieden en daar ben ik heel dankbaar voor. Ik kan nu weer verder.

  Yvonne van Rees Vellinga
 • Ik ben heel erg enthousiast over het Leer Leven & Zo na Borstkanker PLUS programma! De lessen kun je in je eigen tempo volgen en de bijbehorende oefeningen/opdrachten wist ik goed in praktijk te brengen. Die vertaalslag naar de praktijk vond ik een enorme openbaring want daardoor durf ik weer te hopen en te verlangen naar het leven. Ook hebben de online coaching gesprekken met Martha mij enorm goed geholpen. Deze waren zeer leerzaam en verhelderend. Ik vind Martha heel erg deskundig, zij heeft de ervaring en kennis om mij als ex-borstkankerpatiënte efficiënt te coachen. Ik zal dit programma zeer zeker aan anderen aanbevelen, want er is absoluut leven na borstkanker. Ik vind mijn leven zelfs mooier en intenser. Ik waardeer het leven meer en geniet daar enorm van. Lieve Martha, ik ben je ontzettend dankbaar!

  Maureen (47)
 • Ik heb veel gehad aan het individuele LevensWijzer coachingstraject bij Martha. Ik was net klaar met alle operaties en behandelingen. En dus op het punt om terug te keren naar mijn “ oude leven”. Maar voelde heel duidelijk dat ik, door alles wat ik had meegemaakt, niet terug wilde naar de “ oude ik” . Door de gesprekken met Martha heb ik de nieuwe “ik” gevonden. Met name de praktische tips die zij me heeft gegeven, zorgen ervoor dat ik nu, een half jaar later, nog steeds profijt heb van het coachingstraject. Ik sta nu weer met vertrouwen en meer rust volop in het leven. Ik zou elke vrouw die hetzelfde heeft meegemaakt de Martha momentjes gunnen.

  Kitty (51)
 • Ik heb in 2017 borstkanker gekregen en na een jaar van behandelingen en een jaar uren opbouw in mijn werk dacht ik er weer te zijn. Maar niets was minder waar! Mentaal, emotioneel en fysiek ging het alle kanten op. Het kwam niet bij elkaar. Het gevolg was totaal niet goed in je vel zitten! De reguliere gezondheidszorg kan daar niet echt veel mee. Totdat ik, via een flyer, met ‘Leer Leven & Zo’ van Martha Rijkmans in contact kwam.

  De cursus Leer Leven & Zo na Borstkanker PLUS heeft mij inzicht gegeven in het proces om mentaal, emotioneel en fysiek weer in balans te komen. Het vergt wel veel oefening maar het was voor mij heel waardevol om er achter te komen dat er veel gedachten en gevoelens weggestopt waren en die mij in de weg stonden. 

  Ik heb het plus-programma gevolg met de individuele online coaching en vooral het persoonlijke gesprek vond ik heel fijn. Martha is heel begripvol, kan goed uitleggen en stelt de juiste vragen.

  Ik kan deze cursus echt bij iedereen aanraden die vastloopt met zichzelf na behandeld te zijn voor borstkanker. Ga ervoor! Het leven is het waard! 

  Adrie (56)
 • In 2018 werd bij mij uitgezaaide borstkanker geconstateerd. Na de rollercoaster van diagnose en de daaropvolgende chemo- en immunokuren en een borstamputatie (en een goede uitslag voor nu), viel ik in een “gat”. Ik was zo druk geweest met overleven en nu moest van mij het gewone leven maar weer beginnen. Ik kwam er achter dat dat niet zo makkelijk ging en er zat zoveel boosheid, angst en verdriet in mij dat ik hulp moest zoeken. Ik kwam via een tip op de site van Martha. Dat zij zelf (borst)kanker heeft gehad sprak mij aan omdat zij wist waar zij het over had. In het individuele LevensWijzer Coaching Traject heeft Martha gezorgd dat ik tijd nam om te rouwen om wat was. En om d.m.v. gerichte vragen (en huiswerk!) na te denken wat NU voor mij belangrijk is. Want het leven is wel degelijk anders geworden. En “en passant “nam zij ook nog andere issues mee waar ik mee aan de slag moest. Soms was dat voor mij hard werken, maar het was nodig.

  De sessies bij Martha hebben ervoor gezorgd dat ik weer sterker en lichter in het leven sta. Dat ik mag voelen, dat ik verdrietig mag zijn maar dat er ook een hoop leuke dingen zijn.

  Inez (55)
 • Ik heb het individuele LevensWijzer Coaching Traject gedaan. Martha is een coach die heel goed kan luisteren. Ik vond het waardevol dat zij vanuit haar eigen ervaring kon spiegelen wat er allemaal door je heen gaat als je borstkanker blijkt te hebben en wat de impact daarvan op je gezin en je omgeving is. Door te luisteren, stiltemomenten in te bouwen en vragen te stellen heb ik gaandeweg woorden gevonden die uitdrukking geven aan wat ik heb meegemaakt. Dat is voor mij heel waardevol, ook naar de toekomst toe.

  Mede door Martha heb ik de bevestiging gekregen hoe belangrijk het is dat je lieve mensen om je heen hebt en heb ik keuzes durven maken door bijvoorbeeld ander werk te zoeken dat beter aansluit bij mijzelf, zeker nu ik heb ervaren hoe kwetsbaar het leven is.

  Martha heeft mij het inzicht gegeven dat 'betekenis geven' en 'zingeving' uiteraard belangrijk zijn, maar ze heeft mij leren ontdekken wat mijn 'zielsverlangen' is en daardoor heb ik al vrij snel na de start van mijn reintegratie op het werk de keuze kunnen maken om ander werk te zoeken.

  Ik gun iedereen die zichzelf weer moet terugvinden nadat de lichamelijke behandelingen achter de rug zijn, een goede coach als Martha!

  Margreeth (53)
 • Het allermoeilijkste om te accepteren vond ik mijn veranderde lichaam. Ik ben nog jong en single. Door de hormoonkuur heb ik overgangsverschijnselen. Ik begon mijzelf te verstoppen, voelde mij niet vrouwelijk meer.

  Nu sta ik weer vol zelfvertrouwen in het leven. Soms ben ik nog wel verdrietig over mijn lichaam maar ik weet ook dat ik zoveel meer ben dan dat. Ik sport weer, ik ga weer uit en ik maak weer plezier.

  Martha is empathisch en vriendelijk, maar ze legt de vinger wel precies op de zere plek. Dat is soms pijnlijk, maar uiteindelijk lucht het altijd op.

  Tamar (34)
 • Na mijn ziekte kon ik mijn draai niet vinden. Ik was vermoeid, bang en het leek alsof het leven aan mij voorbijging. Nu, na het coachingstraject durf ik het leven weer te vertrouwen. Ik weet hoe ik zelf de regie kan houden. Ik weet nu wat ik kan doen als ik in angstgedachten terecht kom en dan ben ik er snel weer uit.

  Als coach is Martha eerlijk en duidelijk, maar wel op een zachte manier. Zij heeft veel kennis en ervaring en kan dingen gemakkelijk uitleggen. Zij is begripvol, zodat ik mij veilig en gesteund voelde.

  Ik heb mijn leven terug. Niet mijn oude leven, maar een prachtig leven na borstkanker. En daar ben ik ontzettend blij mee.

  Monique (52)
 • Ik heb dit korte programma als waardevolle aanvulling op de reguliere zorg ervaren waar er wel aandacht is voor de ziekte maar te weinig voor de persoonlijke omstandigheden en obstakels die je tegen komt in het dagelijkse leven.

  Conny (61)
 • Ik was een jaar onder behandeling bij een psycholoog, maar dat had absoluut geen ene effect. Ik werd er juist heel emotioneel van en vind het achteraf tijdverspilling.

  Ik ben blij om Martha te hebben leren kennen, die ook net als ik een patiënt geweest is. Zij heeft mij wakker geschud en laten zien dat het ook anders kan, dan alleen negatief denken. Ik ben nu veel bewuster geworden van mijn dagelijkse leven. Ik ben zeer dankbaar.

  Hozan (38)
 • In 2013 heb ik het traject borstkanker doorlopen. Na die tijd viel ik in een enorm diep gat en er was nergens hulp te vinden.

  Ik kwam bij Martha terecht en daar moest ik zijn, blijkt achteraf. Ik kan het iedereen aanraden die worstelt na borstkanker om verder te gaan met leven.

  Ik heb geleerd mijn mindset te veranderen, mijn vermoeidheid te accepteren met alle pijntjes groot en klein. Angsten te overwinnen. Ik heb weer meer zin in het leven gekregen.

  Mijn advies is: schroom niet en ga met jezelf aan de slag, er ligt nog een mooi leven voor jou te wachten. En als je hebt hulp nodig hebt en de goede handvaten om daar te komen: Martha staat altijd voor je klaar.

  Pauline (61)
 • “Na mijn behandelingstraject was ik zoekende. Het hele ziekteproces heeft veel vragen in mij opgeroepen. Ik dreigde te verdwalen in mijn eigen leven, was bang en onzeker. Samen met Martha heb ik in mij zelf veel antwoorden gevonden. Ik heb ontdekt wat voor mij essentieel is in het leven. En ik ben begonnen om stappen te zetten om dat te realiseren. Hoewel ik niemand borstkanker gun, heeft het mij sterker gemaakt. Ik weet wat ik wil, heb zelf de leiding over mijn leven in handen en voel mij blij en krachtig.”

  Marinette (56)
 • “Martha heeft mij gecoacht na mijn behandelingen voor borstkanker. Ik was bang en had last van huilbuien. Ik voelde me futloos en tegelijkertijd schuldig dat ik niet van het leven genoot. Want ze zeggen toch altijd dat je blij moet zijn dat je nog leeft? Na het traject kan ik beter omgaan met angst en gepieker. En ik durf weer vooruit te kijken. Ik heb heel veel over mijzelf geleerd.

  Martha is rustig en eerlijk. Doordat zij zelf ook borstkanker heeft gehad, begrijpt zij precies waar ik doorheen ga.

  Ik ben nu optimistischer en blijer. Ik weet wat ik kan doen als het me weer eens teveel wordt en dat geeft rust.”

  Ariënne (40)