martha-rijkmans

Leven & Zo is ontstaan vanuit mijn diepe wens jou weer volmondig ‘ja’ te laten zeggen tegen het leven. Een nieuw leven, waarvan borstkanker deel uitmaakt, maar niet langer bepaalt wie jij bént. Jij hebt zoveel doorgemaakt, je hebt het overleefd. Nu mag je in plaats van óverleven weer écht gaan leven.

Begin 2016 kreeg ik de diagnose borstkanker en startte een behandelingstraject met chemotherapie en operatie. 
Natuurlijk keek ik enorm uit naar de laatste behandeling, want daarna zou het ‘gewone’ leven weer beginnen. Maar niets bleek minder waar dan dat.
Opeens had ik een lege agenda. Mijn lichaam was op en de rest van de wereld ging gewoon door. Ik was veranderd, maar kon er niet meteen de vinger op leggen hoe ik mijn leven verder wilde invullen. En mijn grote vraag was: ‘Wat nu?’

Pas toen begon door te dringen wat ik allemaal had meegemaakt. 
Soms werd ik overspoeld door emoties en was ik in de war.
De illusie dat ik degene ben die bepaalt hoe mijn leven verloopt, was ik kwijt. Ik realiseerde mij dat ik het leven niet kan controleren, maar wel kan regisseren. Zelf bepalen hoe ik omga met wat er in mijn leven gebeurt.

Ik zocht en vond manieren om de regie terug te nemen.
Ik nam afstand van hoe het ooit was en van hoe ik het graag had gezien. Leerde de situatie zoals die was als uitgangspunt te nemen en stopte met achterom kijken en mij verzetten.
Ik leerde omgaan met angst, gepieker en onzekerheid.
En ik ging in mijzelf op zoek naar wat ik belangrijk vind in het leven en wat ik uit wil dragen naar de wereld.

‘Leven is dansen met de eindigheid. In het licht van de eindigheid verandert het leven. Het borstkankerproces heeft mij geleerd wat echt belangrijk is.’

Leven is dansen met de eindigheid.
In het licht van de eindigheid verandert het leven. Het borstkankerproces heeft mij geleerd wat écht belangrijk is.
Het heeft gemaakt dat ik grenzen durf aan te geven. Maar ook dat ik moediger en krachtiger blijk te zijn dan ik ooit had kunnen denken.
Dat ik meer mijn eigen koers vaar en mij veel minder aantrek van wat anderen ervan vinden.
Het heeft mij geleerd om volmondig ‘ja’ te zeggen tegen het leven, met alles wat daarbij hoort. Blijdschap, plezier, maar ook de pijn en het verdriet over dat wat ik op heb moeten geven.
En zo kan ik nu, een paar jaar later, zeggen dat borstkanker mij niet alleen iets heeft gekost, maar ook iets heeft opgeleverd. Dat ik nooit zou zijn geweest wie ik nu ben, als ik geen borstkanker had gekregen. En ik ben blij met wie ik geworden ben.

In 2017 besloot ik andere vrouwen in dit proces na borstkanker te gaan begeleiden.
Ik had al jarenlange ervaring als therapeut in mijn Praktijk voor Persoonlijke Groei, waarin ik honderden mensen heb begeleid.

Het werken met mensen past helemaal bij wie ik ben, toch begon mijn werkzame leven anders.
Na de middelbare school ging ik eerst rechten studeren. Ik werkte onder meer als advocaat, bedrijfsjurist en universitair docent.
Ondertussen trouwde ik en kregen wij een dochter en een zoon.
In 2003 gooide ik het roer om, schoolde ik mij om en startte als regressietherapeut mijn Praktijk voor Persoonlijke Groei.
Totdat ik borstkanker kreeg had ik een bloeiende praktijk.
Wil je meer weten over mijn kennis en ervaring klik dan HIER.

Ik ben ervan overtuigd dat ieder mens een innerlijke krachtbron heeft.
Dat is wat ik heb geleerd van die vele jaren werken met mensen.
Juist onder zware omstandigheden blijken we moediger en krachtiger te zijn dan we ooit hadden durven dromen.
Het is díe kracht, die je nodig hebt om weer écht te durven leven. Niet straks of ooit, maar nu.

Je hebt het tenslotte niet voor niets overleefd!

Ik ben lid van de beroepsvereniging voor coaches NOBCO, en daarmee onderworpen aan de kwaliteitsnormen en klachtenregeling van dit instituut.