Je leven richting geven in een veranderende realiteit.

martha-rijkmans-leven-zo-portret

Leven & Zo is ontstaan vanuit mijn diepe wens om vrouwen na borstkanker (weer) volop te laten genieten van het leven.

In 2016 had ik zelf borstkanker. Ik keek enorm uit naar het einde van de behandelingen. Toen die dag kwam, was ik natuurlijk opgelucht, maar ik voelde mij ook leeg. Ik kon mijn draai niet meteen vinden. De wereld ging door, maar het leek alsof ik er niet meer in paste.

Pas toen begon door te dringen wat ik allemaal had meegemaakt. Er kwamen momenten van angst, gepieker, het verlangen naar een compleet lichaam. Ik realiseerde mij dat ik het leven niet kan controleren, maar wel de regie kan voeren. Zelf bepalen hoe ik omga met wat er in mijn leven gebeurt.

Ik zocht en vond manieren om dit te doen. Zonder verzet of strijd. Maar vanuit zachtheid naar mijzelf en mijn lichaam.

‘Ik vertrouw op de kracht van aanvaarding. Aanvaarding die niet berust, maar vrijmaakt om te handelen. Handelen zonder strijd. Die ruimte maakt voor verlangen, hoop en vertrouwen. Van daaruit kies jij je eigen koers. Dat is het verschil tussen overleven en leven.’

Coachen past helemaal bij wie ik ben.

Als kind vroeg ik mij al af waarom mensen doen wat zij doen. Wat ik zag, klopte vaak niet met wat ik voelde. Pas veel later in mijn leven snapte ik hoe dat kwam en kon ik hier mee gaan werken.

Na de middelbare school ging ik eerst rechten studeren. Ik werkte onder meer als advocaat, bedrijfsjurist en universitair docent. In 2003 gooide ik het roer om en startte ik, na de opleiding aan de SRN, mijn Praktijk voor Persoonlijke Groei.

Eindelijk kon ik mensen helpen om hun leven in lijn te brengen met hun verlangen. Om hun diepste drijfveren te leren kennen en hun innerlijke kracht aan te boren. Steeds weer merkte ik dat mensen ongekende krachten kunnen ontwikkelen, juist onder zware omstandigheden.

Ieder mens heeft een innerlijke krachtbron. Het is de kracht die naar boven komt voorbij de angst en voorbij het gepieker. Het is díe kracht, die nodig is om het leven na borstkanker voluit te durven leven. Niet straks of ooit, maar nu.

Jij en ik hebben tenslotte niet voor niets een nieuwe kans gekregen!