De Levensinitiaties is een methode van Bonnie Bessem. Met deze methode leer je het verschil kennen tussen wie je in wezen en bent en wie je bent geworden. In de loop van ons leven hebben wij strategieën ontwikkeld als afweer tegen afwijzing en pijn. Op basis daarvan vormen wij ons zelfbeeld, dat is ‘wie wij vinden dat wij zijn’.
Dit zelfbeeld is vaak beperkend. Wij vinden onszelf niet goed genoeg, niet slim genoeg, niets waard, te dik, te dun, te verlegen en ga zo maar door. Ons handelen wordt ingegeven door de angst dat anderen dit zullen ontdekken en ons zullen afwijzen.
Het zelfbeeld kan ons behoorlijk in de weg zitten en maken dat wij ons niet volledig kunnen ontplooien.

Ook ziekte heeft een behoorlijke impact op je zelfbeeld. Van een gezond iemand, verander je van de ene op de andere dag in een patiënt. De vanzelfsprekendheid van gezond zijn en blijven is verdwenen en het vertrouwen in je lichaam is aangetast. Je hebt de horizon van je leven gezien.

Om het leven voluit te kunnen leven is het belangrijk negatieve gedachten, heftige emoties, angsten en afhankelijkheden, die uit het zelfbeeld voortkomen te leren herkennen en achter je te laten. Dan kun je stralen als de zon.

Wij onderzoeken, met de vier elementen als symbool, je emoties (water), gedachten (lucht), angsten en afhankelijkheden (vuur) en hoe jij je je ware zelf op aarde manifesteert (aarde). De zon staat voor je ware zelf.
Wij werken met kennisoverdracht, visualisaties, verdiepings- en reflectievragen en oefeningen. Zo onderscheid je steeds beter wie je in wezen bent en wie je in de loop van je leven bent geworden.
Wij kijken hoe jouw ziekte je zelfbeeld heeft beïnvloed.
Je maakt je vrij van je beperkende gedachten over jezelf en je leven.
Angst wordt hanteerbaar en je komt sterk en krachtig in het leven te staan.