Met deze methode neem je jouw gedachten onder de loep. Je gedachten zijn namelijk heel belangrijk voor hoe jij je voelt en hoe je de wereld ziet.

Byron Katie ontdekte dit, toen zij, zwaar depressief, op een ochtend wakker werd en opeens een helder inzicht had. Het veranderde haar leven en is de basis van de methode die zij ontwikkelde en die zij The Work noemde.

In plaats van hopeloos te proberen de wereld aan te passen aan onze gedachten over ‘hoe het zou moeten zijn’, kunnen wij deze gedachten onderzoeken.

Dan blijkt al snel dat een gelukkig en vervuld leven begint met het aanvaarden van de realiteit. Dat is overigens iets anders dan berusten! Berusten heeft iets van moedeloosheid in zich. Aanvaarden stopt alleen het verzet tegen hoe het is en er ontstaat ruimte voor ontwikkeling.

Byron Katie ontwikkelde vier simpele vragen:

  1. Is het waar?
  2. Weet je zeker dat het waar is?
  3. Hoe reageer je en voel je je, als je die gedachte gelooft?
  4. Wie zou je zijn zonder die gedachte?

Je stelt jezelf daarbij dus steeds de vraag of dat wat jij denkt ook daadwerkelijk waar is of misschien alleen maar een veronderstelling. En je voelt wat het met je doet als je die gedachte gelooft of juist niet.

Je gaat dan inzien dat jij zelf een keuze hebt in wat jij wilt denken. En wat een verschil in beleving dat geeft. Daarmee neem je het roer van je leven over.

The Work is een eenvoudige methode, die je ook zelf snel onder de knie krijgt en thuis kunt toepassen.