Wat heb jij laten liggen in je leven?

Waar heb ik in mijn leven spijt van als ik nu dood ga?
Een belangrijke vraag, die ik mij nog nooit had gesteld. Maar dat veranderde toen ik borstkanker kreeg. Opeens zag ik mijn leven heel helder. En ik deed een belangrijke ontdekking.

Ik realiseerde mij dat de enige dingen waarvan ik spijt had, de dingen waren die ik niet had gedaan.
Niet gedaan vanuit angst voor wat anderen ervan zouden vinden.
Niet gedaan omdat ik bang was mijn hoofd boven het maaiveld uit te steken.
Niet gedaan omdat ik bang was dat ik er niet meer bij zou horen als ik mijzelf echt zou uitspreken.

Ik heb me toen voorgenomen om het anders te gaan doen.
Want hoeveel tijd ik nog heb, weet ik niet. Dat weet niemand.
Maar, als je borstkanker hebt gehad, dan is die verre stip op de horizon dichterbij gekomen. Weet je dat je hier op aarde niet het eeuwige leven hebt.

Borstkanker was daarmee voor mij ook een bewustwordingsproces in 4 stappen.
Van daaruit ben ik mijn leven opnieuw gaan vormgeven. Heb ik de regie weer in handen genomen. Ben ik Leven & Zo gestart. Ook al vind ik die zichtbaarheid soms spannend, het houdt mij niet meer tegen.

1.Aanvaarding van wat is
Aanvaarding van elke situatie zoals die is. Aanvaarding ook van je sterfelijkheid.
Wat je nodig hebt is JA durven zeggen tegen het leven. Dat betekent niet dat je berust. Integendeel. Je besluit alleen om je niet meer te verzetten. Je stopt geen energie in strijd of slachtofferschap. Je bespaart jezelf die stress.
Aanvaarding opent een zee van ruimte. Een ruimte met vele mogelijkheden, waarin van alles valt te ontdekken en te doen.
Beluister hier ook mijn Facebook Live over aanvaarding.
https://www.facebook.com/martharijkmanstroost/videos/1970369619654129/

2.Verlangen en wensen
In die ruimte kun je voelen wat je wensen en verlangens zijn. Misschien durf je het jezelf niet toe te staan, omdat je bang bent dat je wens niet in vervulling zal gaan. Wat je nodig hebt is zachtheid en begrip. Voor je pijn, je verdriet, je angst en je onzekerheid.
Wat je ervoor terug krijgt is levenskracht. Verlangen is de brandstof in de motor van je leven. Als je niet meer durft te verlangen, zet je de motor van je leven uit.

3.Vertrouwen op het leven
Je kunt je leven niet controleren. Misschien wel in de kleine dingen, maar de belangrijke zaken van het leven zijn oncontroleerbaar. Tot op zekere hoogte moet je op het leven durven vertrouwen. Vertrouwen dat wat er ook gebeurt, je er altijd een weg in zult vinden. Wat je nodig hebt is moed. Moed om je leven te leven, ook al is het onzeker.

4.Jouw grote waarom ontdekken
Diep van binnen kun je voelen wat jou beweegt. Wat, met een groot woord, jouw “missie” is. Wat het is dat jij met je leven wil doen. Waarin jij kunt bijdragen aan je eigen geluk en aan dat van de ander.
Jouw ‘waarom’ stelt geen hoge eisen. Je hebt er geen bergen geld voor nodig om het te realiseren. Je kunt de uitwerking zo groot of zo klein maken als je zelf wilt. Maar één ding is zeker, het maakt jou gelukkig en blij.

Met deze 4 stappen neem je de regie over je leven weer in handen en maak je de weg vrij voor een prachtig leven na borstkanker.

Wil jij ook deze vier stappen zetten? Dit ingrijpende ziekteproces de basis laten zijn voor een mooier leven? Een leven waarin je wat je hebt laten liggen alsnog gaat doen. Zodat je nooit meer spijt hoeft te hebben van wat je níet hebt gedaan. Je kunt via de website een gratis Nieuwe Kans Gesprek van 30 minuten via Skype aanvragen.

Of je kunt je hieronder aanmelden voor mijn gratis minicursus ‘Ontspannen Leven na kanker’.

paperbackstack_550x498-1

GRATIS minicursus – ONTSPANNEN LEVEN NA KANKER.

In deze 3-delige minicursus leer ik jou omgaan met angst en nare gedachten en breng ik je (weer) in contact met je levenskracht!

Meld je hier aan!

Plaats een reactie

Aanbevolen Berichten
Een vrouw zit aan tafel. Voor haar een lege witte pagina in een dagboek. Zij heeft borstkanker gehad. Zij staat voor een nieuw begin van haar leven. Hoe gaat zij haar toekomst invullen?