Denk jij wel eens na over je gedachten?

Ik denk regelmatig na over mijn gedachten.
Dat klinkt misschien raar, maar ik kan je vertellen dat het heel nuttig is.

Want wist je dat het grootste deel van onze gedachten onbewust opkomt én negatief geladen is?
Toen ik dit hoorde, kon ik het bijna niet geloven.
Daarom ben ik eens op mijn gedachten gaan letten.
En ik ben tot de conclusie gekomen dat het klopt.

Vanmorgen had ik nog zoiets. Ik heb vannacht maar een paar uur geslapen.
Mijn eerste gedachte bij het wakker worden was, ‘ik heb veel te kort geslapen.’
En wat gebeurt er dan?

Er komt een hele reeks van gedachten en gevoelens achteraan.
Over dat ik vandaag niet helder genoeg ben om dit blog bericht te schrijven, dat ik misschien halverwege de dag moe zal zijn, dat te kort slapen niet gezond is en ga zo maar door.
Het gevolg is dat ik al met een zwaar en katerig gevoel opsta.
Want we weten natuurlijk allemaal dat lichaam en geest elkaar beïnvloeden.

Dat dit mijn dag niet beter gaat maken, begrijpt iedereen.
Deze gedachte is niet behulpzaam, ongeacht of het waar of niet waar is.

Wanneer ik de gedachte ‘ik heb veel te kort geslapen’ meeneem mijn dag in, dan kan ik er zeker van zijn dat het een slechte dag wordt.
Want het is wat ik mijzelf al op voorhand vertel.
Het is de bril waardoor ik mijn hele dag bekijk.
Het kleurt wat ik meemaak en wat ik doe.
Wat die dag ook brengt, door die bril zal ik altijd iets negatiefs vinden.

Heb je je wel eens afgevraagd waarom mensen met een negatieve kijk op de wereld, ook altijd negatieve dingen meemaken?
En waarom iemand die de zonkant ziet een veel leuker leven lijkt te hebben?
Dat heeft alles te maken met perceptie.
Met de vraag of het kopje halfvol of halfleeg is.

Maar als die negatieve gedachten onbewust zijn, kun je er dan wel iets aan veranderen?
Het goede nieuws is dat dit mogelijk is. Gedachten ontstaan in ons brein en ons brein is ongelofelijk flexibel. Het kan gewoontes aanleren, maar ook weer afleren.
Je kunt er nieuwe gewoontes voor in de plaats zetten.

Je kunt zelfs besluiten om anders te gaan denken.

Dit is de reden waarom ik regelmatig nadenk over mijn gedachten.
Want als ik zie wat ik denk dan ben ik in staat om te kiezen wat ik wil denken.

Daarbij is de belangrijkste vraag ‘is deze gedachte behulpzaam?’

Dit bedacht ik mij toen ik vanmorgen onder de douche stond.
Ik heb mijn gedachten over de afgelopen nacht heel bewust veranderd.
Want de realiteit is dat ik heb drieënhalf uur goed heb geslapen en de andere uren rustig in bed heb gelegen. Mijn oma zei altijd: ’slaap je niet, rust je toch’.

Voordat ik onder de douche vandaan stapte heb ik mijn gedachte veranderd.
Ik zei tegen mijzelf: ‘ik heb drieënhalf uur goed geslapen en een paar uur lekker gerust’.
En weet je, ik kon letterlijk voelen dat het verschil maakt in mijn lichaam.

Ga het ook maar eens doen.
Neem eens een negatieve gedachte, die vaak door je heen gaat.
Misschien gaat het over slecht slapen, misschien over wat je niet meer kunt, over energiegebrek of iets anders.

Draai die gedachte om. Laat de gedachte niet langer onbewust negatief zijn, maar maak hem bewust positief. Want daarmee leer je je brein om te kiezen voor het halfvolle kopje.
Als je dit vaker doet, zal je brein het gaan oppakken en gemakkelijker gaan kiezen voor de behulpzame gedachten.

Maak zelf de keuze hoe jij niet alleen je dag, maar ook je leven wilt zien.

Herken jij dit? Loop jij wel eens vast in je gedachten? Of is er iets anders waar je niet uitkomt?
Ik kan je daarbij helpen. Tijdens een gratis Nieuwe Kans Gesprek van 30 minuten via Skype help ik jou verder. Ik geef je goede tips en eyeopeners voor een mooi leven na borstkanker.

Reacties
 • Marga van Duijvendijk
  Beantwoorden

  Beste Martha

  Ik lees je blog met plezier maar ik merk toch ook dat ik het soms totaal anders bekijkt.
  Want er zijn altijd dingen die blijven hoe goed je ook je best doet met allerlei oefeningen, cursussen enz .Het beleven en verwerken is en blijft toch een persoonlijk iets .Je inzet om mensen de goede kant heen te sturen waardeer ik echt maar ik merk dat het bij mij soms iets anders oproep. Verder veel succes met alles .
  met vriendelijke groeten Marga van Duijvendijk

  • Martha Rijkmans
   Beantwoorden

   Ha Marga,
   Wat fijn om te horen dat je mijn blog graag leest.
   En dat je dingen soms totaal anders bekijkt, snap ik helemaal. Ieders verwerkingsproces is, zoals je al schrijft, anders. Wat werkt voor de één, hoeft niet per se te werken voor de ander. Wat ik probeer te doen is tools geven. En sommige spreken je misschien wel aan en andere niet. Zo hoop ik dat ieder er uithaalt wat er voor haar in zit. En dat wat je niet aanspreekt, laat dat rusten.
   En ik propageer ook zeker niet dat alles zal verdwijnen. Je kunt niet uitvlakken dat je borstkanker hebt gehad en wat het met je heeft gedaan. Het heeft je veranderd in allerlei opzichten. Vaak niet alleen negatief, maar ook positief. Maar ook dat is voor ieder anders. Ik hoop dat je mij blijft volgen. Haal er uit wat jou aanspreekt en doe vooral dat waar jij je goed bij voelt. Hartelijke groet, Martha

 • Lydia van der Laan
  Beantwoorden

  Hè Martha
  Ik vind je blogs geweldig ! Ik kan zo goed merken dat jij hetzelfde proces hebt doorgemaakt
  Wat ik elke x denk bij het lezen is
  ‘ ja idd oh ha dat heb ik ook echt heel treffend…..
  Het punt wat ik nog moet verwerken en wat weg in mijn onderbewuste zit is dit
  “ ik val in slaap en dan meestal na een uur word ik enorm paniekerig wakker en denk dan ohhhh wat was er ook al weer er is iets ergs…. en dan is daar het besef dat ik niet meer de oude ben maar dat ik borstkanker had en nog herstellend ben
  Dan val ik gelukkig wel na ong 20 min weer in slaap en dsn gen ik dat in de ochtend meestal weer!
  Ben verder wel relaxed en bezig met accepteren loslaten van wat was en wennen asn mijn nieuwe ik, het is een hele kluif. Ik heb inmiddels een geweldige homeopaat gevonden die niet alleen korrels geeft maar enorm de diepte ingaat en een spiegel voor houd
  En dan met jou goede tips rn adviezen gaat het zeker goed komen
  Nogmaals bedankt ben er erg blij mee.
  Lieve groet Lydia van der Laan

  • Martha Rijkmans
   Beantwoorden

   Ha Lydia,
   Dank je wel voor je reactie. Fijn om te horen dat je het herkent en er iets aan hebt. Wat een goed idee van je om met homeopathie aan de slag te gaan. Dat geeft een mooie ondersteuning voor je herstelproces.Ik heb het ook gedaan en het heeft mij veel opgeleverd.
   Heel veel succes en lieve groet, Martha

Plaats een reactie

Laatste berichten
Een zwierige rode jurk. De vrouw die hem draagt doet zich voor als opgewekt en blij. Je ziet alleen de jurk, niet haar gezicht. Een vrolijke kleur tegen een donkere achtergrond.Vrouw staat relaxt tegen een boom aan. Achter haar een oude kerkmuur met een raam erin.. Zij heeft borstkanker gehad maar geniet inmiddels weer volop van het leven.