Het kan altijd beter

Herken jij dat, dat je soms zo hard kunt zijn voor jezelf, de lat zo hoog legt?
Dat de eisen die je aan jezelf stelt hoger zijn dan aan anderen?
Dat je vindt dat je moet volhouden en doorzetten?
Dat je het allemaal goed moet doen en in jouw ogen is het niet snel goed.

Deze opsomming valt niet uit de lucht, want voor mij was dit allemaal waar.
Toen ik 7 jaar geleden borstkanker kreeg, werd ik op de rem gezet en ik kwam met een schok tot stilstand.
In die periode had ik veel tijd om na te denken en ik nam ook de manier waarop ik met mijzelf omging onder de loep.

Ik ontdekte de perfectionist in mijzelf bij wie het nooit goed genoeg is.
De perfectionist, die ik zo lang had ontkend, want ik mag immers best een foutje maken. En mijn huis is ook niet bepaald om door een ringetje te halen. Maar daar zat niet de kneep.

Mijn perfectionist was vooral het kritische stemmetje, de ‘slechte raadgever’ zoals Yentl en de Boer zo treffend zingen.

En misschien ken jij dat stemmetje ook. Het vertelt je dat je niet genoeg je best doet en dat je nog net iets harder moet lopen.
Het houdt je voor dat wat je doet niet genoeg (waard) is.
Het is het stemmetje dat jou steeds de maat neemt en geen enkel excuus accepteert.

Dat maakt dat je te vaak meebuigt om tegemoet te komen aan anderen, geen grenzen stelt. Dat zoekt naar bevestiging van buitenaf, omdat je dan pas zeker weet dat het goed genoeg is. En tot nog toe kon je daar wel mee leven, je liep gewoon een stapje harder en deed nog meer je best.

Maar nu, na borstkanker haal je die hoge lat niet meer en dat stapje harder maakt dat je ’s avonds uitgeput op de bank beland, het huilen nader dan het lachen. Dat tandje bijzetten kost je je relaties want buiten werk ben je geen cent meer waard.

Je bent aangelopen tegen je eigen grenzen. En toch lijkt het alsof je het niet kunt laten.

Borstkanker legt oude patronen genadeloos bloot. Je wordt ‘gedwongen’ je comfortzone te verlaten en op een andere manier met jezelf en de buitenwereld om te gaan.

Niet comfortabel, integendeel, maar als je het aangaat, garandeer ik je dat je over enige tijd zal ontdekken dat borstkanker je niet alleen iets heeft gekost, maar ook veel heeft opgeleverd. Dat je relaxter bent geworden, beter kunt relativeren.

Mijn perfectionist is 7 jaar later milder geworden. Zij schreeuwt niet meer zo hard. En als zij het nog eens probeert (perfectionisten geven niet snel op 😉) dan bedank ik haar vriendelijk en ga mijn eigen weg.

Herken jij dit? Laat je het hieronder weten?

Reacties
 • Lia
  Beantwoorden

  ja heel herkenbaar daar liep ik vorig jaar tegen aan. Ik let nu beter op en zeg gewoon helaas vandaag even niet en hoeft ook niet. we maken kleine stapjes vooruit.

  • Martha Rijkmans
   Beantwoorden

   Hoi Lia,
   Dank je wel voor je reactie! En ja, kleine stapjes werken. Maar dat gaat vaak eerst nog zo tegen ons gevoel in. Totdat het kwartje valt. ‘A man who moves a mountain starts by carrying away small stones’ zei Confucius al ver voor onze jaartelling. En zo is het ;). Succes en liefs, Martha

   • Trieke
    Beantwoorden

    zit nu middenin in dit proces. vastgelopen en het niet meer weten.

 • Jacky
  Beantwoorden

  Ach lieve Martha ik herken ieder woord hoe je het zo goed beschrijft, ik zal het vaker lezen en neem het in mij op Martha, het bemoedigt mij, juist daar waar ik zo ontmoedigd ben geraakt. Ik ben in een zware levensles terechtgekomen Martha, waar ik blijkbaar mijn hele leven voor heb moeten oefenen en nooit begrepen. Ik doe jou liefs Martha 💖

  • Martha Rijkmans
   Beantwoorden

   Hoi Jacky,
   Dank voor je reactie. Het is geen gemakkelijk pad dat je loopt, dat weet ik. Maar je gaat hier ook weer doorheen komen. En zoek vooral ook de dingen op die je opbeuren en bemoedigen en gebruik ze als wegwijzers op je route van óverleven naar leven.
   fijne dag en liefs, Martha

   • Adri
    Beantwoorden

    he,lieve Martha,ja,dat altijd maar door moeten zetten van jezelf,dat herken ik zo goed,heb daar ook nog veel moeite mee,omdat je veel in moet leveren,dat zit niet zo in mijn aard,ben altijd dankbaar voor jouw geschreven stukjes,daar leer ik van,dank je wel,dat je ons daar lessen mee leert uit jouw ervaring,groetjes,Adri

    • Martha Rijkmans
     Beantwoorden

     Hoi Adri,
     Dank je wel voor je lieve reactie. Wij zijn zo gewend aan de manier waarop wij het altijd hebben gedaan, dat het soms moeilijk is om het ‘af te leren’. Maar elke stapje dat je doet is goed. En onthoud vooral dat het oké is om een tandje terug te schakelen. Jouw goed is absoluut goed genoeg. Het hoeft niet altijd nóg weer beter. Fijne dag en lieve groet, Martha

 • Marleen
  Beantwoorden

  heel herkenbaar. lijkt mijn verhaal wel. alleen was borstkanker bij mij vorig jaar en struggle ik nog altijd met dat perfectionistische stemmetje

  • Martha Rijkmans
   Beantwoorden

   Hoi Marleen,
   Dank voor je reactie. Ik begrijp je struggle helemaal. Het zijn hardnekkige stemmetjes, die zich niet meteen gewonnen geven. Wij zijn al zo lang gewend om het op een bepaalde manier te doen. Het is gebaseerd op oude patronen, die vroeger goed voor je werkten, maar nu niet meer. En daarom vraagt een ziekte als borstkanker aan jou om jezelf opnieuw uit te vinden en dat is niet altijd gemakkelijk.
   Fijne dag en lieve groet, Martha

 • Elly
  Beantwoorden

  Ongeacht borstkanker

 • Elly
  Beantwoorden

  Ongeacht of het borstkanker was, er voor geregeld depressief geweest omdat de opvoeding v 3 kinderen alleen voor mij besteed was.
  B
  Verlangen naar het beste is opzicht niks mis mee, maar ondertussen met volwassen dochters/zoon leer ik dan een 5 ook het beste is als de inzet dezelfde is maar de kracht er niet is.
  Echter we leven in een prestatie wereld waar velen burn-out raken.
  In totaliteit moet er vertraagt worden , niet meer maar beter. Gewoon gewoon

  • Martha Rijkmans
   Beantwoorden

   Hoi Elly,
   Dank voor je bericht. Vertragen dat kan een mooi sleutelwoord zijn en jezelf blijven vertellen dat het ook best een tandje minder mag. Hartelijke groet, Martha

 • Agnes
  Beantwoorden

  Ook ik herken het zo. Borstkanker is wel mijn wake-up call. Maar wat is het lastig om dit te veranderen. Het is zo makkelijk om in mijn valkuil perfectionisme te stappen…soms lukt het om de grens goed te bewaken en naar mijn lijf te luisteren en soms neemt mijn hoofd (en wat ik allemaal graag wil over). Het zijn stapjes en inderdaad gaat dit proces mij veel opleveren.

  • Martha Rijkmans
   Beantwoorden

   Hoi Agnes,
   Dank je wel voor je reactie. Het is zeker een proces dat met vallen en opstaan gaat. Wij zijn zo gewend en gehecht aan onze oude patronen. Maar dat is niet erg, want je staat steeds weer op en naarmate je dit meer tot een gewoonte maakt, gaat het steeds gemakkelijker en stap je minder vaak in de valkuil.
   Fijne dag en hartelijke groet, Martha

 • Marcel Bril
  Beantwoorden

  Hi Martha je beschrijft het weer heel treffend. Elk woord is herkenbaar!! Het geldt niet alleen voor borstkanker maar voor kanker in het algemeen. Ikzelf heb lymfeklier kanker behandeling ondergaan en worstel met hetzelfde. Dank voor je herkenbare woorden. Een stukje herkenning en erkenning is altijd fijn. Groet Marcel

  • Martha Rijkmans
   Beantwoorden

   Hoi Marcel,
   Dank je wel voor je reactie. Je hebt gelijk, het is iets dat niet alleen na borstkanker speelt, maar na alle vormen van kanker. In wezen is het proces waar je doorheen gaat hetzelfde, ongeacht de vorm van kanker. Fijne dag en hartelijke groet, Martha

Plaats een reactie

Laatste berichten