Ik heb toch zo gelachen

‘Breng weer eens wat meer humor in je leven’, zegt hij, terwijl hij mij vanaf het Zoomscherm vriendelijk aankijkt.

Even ben ik verbaasd, maar dan realiseer ik mij dat hij een punt heeft.

Het is de laatste tijd allemaal wel erg serieus, want ook hier zijn er periodes dat het niet helemaal vanzelf gaat.

Ik deel dit met jullie omdat als je voor borstkanker wordt behandeld is dat een pittige tijd. En ook daarna heb je nog het nodige op je bordje. Je lichaam is vermoeid, je emoties rollen over elkaar heen, je voelt je onzeker en je twijfelt aan alles.

Het slokt al je energie op. Je bent snel geprikkeld, hebt een kort lontje en bent niet het gezelligste gezelschap voor jezelf en voor anderen.

Je kunt moeilijker relativeren en het huilen staat je letterlijk nader dan het lachen.

Je bent niet vrolijk en er lijkt weinig reden om te lachen.

En toch is wat hij mij aanraadde heel belangrijk. Want ik weet dat humor en vrolijkheid alles lichter maken. Ik had het alleen even nodig dat iemand het tegen mij zei.

Na zijn woorden nam ik mij voor om weer meer ‘lach in mijn dag’ te brengen.

Een paar jaar geleden ontdekte ik het boek ‘Vrolijkheid, de kracht van alledaagse dingen om plezier en geluk te creëren’. Ik heb het boek destijds gekocht omdat de kaft er zo vrolijk uit zag, ik kon het gewoon niet weerstaan.

De schrijfster deed onderzoek en ontdekte dat er ‘universele vrolijkmakers’ zijn.

Rode klaprozen, een schaterende baby, ballonnen, een regen van kersenbloemblaadjes. Een glinsterend laagje rijp op de bomen, roodborstjes, puppy’s en kittens en nog veel meer.

Je kunt deze vrolijkmakers opzoeken of zelf creëren. Doe een vrolijk gekleurde sjaal om, maak je smoothie met rode biet in plaats van met spinazie, kijk puppyfilmpjes op YouTube (of kattenfilmpjes als je een kattenmens bent) of een lachfilm als je daarvan houdt.

En hiermee bedoel ik niet dat je het niet moeilijk mag hebben of verdrietig mag zijn. Want ook dat maakt deel uit van het leven. Maar als je elke dag een scheutje humor en vrolijkheid kunt toevoegen, kun je ook de zware momenten beter dragen.

Want vrolijkmakers brengen je een glimlach of zelfs een schaterlach. Ze brengen je volledig tot leven, zelfs al is het maar voor een kort moment.

Ik ga hier weer een gewoonte van maken, want als alles ingewikkeld lijkt, kan de oplossing soms toch heel simpel zijn.

En hoe is dat met jou, hoeveel lach zit er in jouw dag? Wil je het hieronder laten weten?

Plaats een reactie

Laatste berichten