Welk verhaal vertel jij jezelf?

 

Wij vertellen onszelf voortdurend verhalen. Verhalen over anderen, over onszelf en over het leven.
Die verhalen helpen ons om het leven te begrijpen. En daarom is er in de basis niets mis mee.

Toch schuilt er een gevaar in.
Want die verhalen kleuren onze werkelijkheid.
Ze zijn als het ware de bril waardoor wij naar het leven kijken.
En daarmee blijven ze niet slechts een verhaal, maar worden ze de realiteit waarin je leeft.

Hoe dat komt?
Ons brein is zo gemaakt dat het steeds probeert om de werkelijkheid in overeenstemming te brengen met onze overtuigingen. Dat schept orde en maakt onze werkelijkheid overzichtelijk.
Daardoor zal wat wij waarnemen, een bevestiging zijn van onze overtuigingen.
Denk maar eens aan het welbekende half volle of halflege glas. Het is hetzelfde glas en er zit evenveel water in. Toch zal de één het zien als halfvol en de ander als halfleeg.

Over borstkanker kun je verschillende verhalen maken.
Zo is er het verhaal dat borstkanker je leven altijd zal blijven beheersen, dat je nooit meer onbezorgd gelukkig kunt zijn, dat je er altijd last van zult blijven houden. Als je jezelf dit verhaal vertelt, zal je in dit verhaal leven. Zal je alles wat je tegenkomt in dit licht zien.

Maar wat nou als je jezelf gaat vertellen dat het weliswaar een zware tijd was, maar dat het daarnaast een kans is om verder te groeien en veerkracht te ontwikkelen. Dat pijn en beperkingen je leven niet hoeven te verzieken (en ik spreek hier uit ervaring), ook al ben je daar soms verdrietig, woedend of wanhopig over. Dat je weer volop van het leven kunt gaan genieten.

De belangrijkste vraag is hoe wíl je leven?
Wil je leven in een realiteit waarin borstkanker zwaar op je leven blijft drukken, of zou je je liever lichter en blijer willen voelen?

Ik kan niet voor je toveren. Maar ik weet wel dat jij daarin zelf stappen kunt zetten.
Door kritisch te kijken naar het verhaal dat je jezelf vertelt en je afvraagt of dit de werkelijkheid is waarin je wilt leven.
En is het antwoord nee? Neem dan afscheid van dit verhaal, laat het liefdevol los en schrijf stukje bij beetje een nieuw verhaal.

Heeft dit bericht je nieuwe inzichten gegeven? Of zie jij het heel anders? Laat je het hieronder weten?

Plaats een reactie

Laatste berichten
Een jong meisje met donker haar en een roze hoedje op haar hoofd, Probeert met een oranje vlindernet een wit veertje te vangen.Zwart - wit foto van een vrouw. Zij kijkt schuin opzij met een lachende blik naar iemand die buiten beeld staat. Zij heeft licht krullend haar tot op de schouders en draagt een winterjas en een sjaal.