Drie tips om donkere dagen te verlichten!

Heb je ook van die dagen waarop het allemaal net niet lekker gaat?
Het regent buiten, je bent futloos, je bent emotioneel en je ziet alleen maar schaduwkanten. De onbegrensde mogelijkheden die je een paar dagen geleden nog zag, zijn veranderd in keiharde onmogelijkheden. Je loopt met je ziel onder je arm.
En wat doe je dan? Word je boos op jezelf of voel je je schuldig? Niet iedereen krijgt tenslotte een tweede kans, dus nu wel genieten hè!

Relax, iedereen heeft van die dagen.
Wat je vooral niet moet doen is de strijd aangaan met je gevoel. Die ga je toch verliezen. Je gaat je alleen maar slechter voelen en steeds negatiever over jezelf denken.

Ik geef je drie tips die wel werken.

Tip één: accepteer hoe je je voelt en stop met vechten.
Loop langzaam door de kamer en stop na elke vijf stappen. Sluit je ogen en voel hoe het met je is. Zeg daar hardop “ja” tegen zonder oordeel en zonder iets te willen veranderen. Doe dat een aantal minuten en merk hoe je begint te ontspannen.

Tip twee: geef jezelf een stralende lach.
Ga voor de spiegel staan en kijk eens goed naar jezelf. Sluit je ogen en voel je lichaam. Word je bewust waar spanning zit en adem daar rustig naar toe. Adem dan een paar keer diep in en uit en open je ogen. Geef jezelf een stralende lach, zoals je doet naar iemand van wie je ontzettend veel houdt. Je zult merken dat je direct blijer wordt.

Tip drie: wees dankbaar voor wat er wél is.
Op dit soort dagen hebben wij voor al de neiging om te zien wat er niet is. Als of wij door een een bril met donkere glazen kijken. Zet af die bril!
Bedenk vijf dingen waarvoor je dankbaar bent. Een lief gebaar van iemand, een lekker kopje thee, je knusse huis. Groot of klein het maakt niet uit. Als je wilt kun je dit opschrijven en er een gewoonte van maken om dit elke dag te doen. Je maakt daarmee voor jezelf een mooi boekje, waar je op elk moment inspiratie uit kunt halen.

Als je gaat accepteren wat is, je jezelf je mooiste lach schenkt en je zegeningen telt, dan heb jij de sleutel in handen om op donkere dagen steeds weer het licht aan te doen.

paperbackstack_550x498-1

GRATIS minicursus – ONTSPANNEN LEVEN NA KANKER.

In deze 3-delige minicursus leer ik jou omgaan met angst en nare gedachten en breng ik je (weer) in contact met je levenskracht!

Wil jij vanuit rust en ontspanning van je leven na kanker genieten? Meld je dan aan!

 

Reacties
 • Sonja
  Beantwoorden

  Goeie tips Martha. En zo makkelijk toe te passen. Fijn. Dank je.

 • Monique
  Beantwoorden

  Vooral het even stoppen met vechten werkt echt goed. Als je het later weer probeert gaat het beter en met minder weerstand.

  • Martha Rijkmans
   Beantwoorden

   Ja, dat klopt. Ik vind het altijd weer bijzonder om te merken dat het zo veel effect heeft. En het is so wie so veel prettiger om niet te vechten. Veel rustiger en meer ontspannen.

Plaats een reactie

Laatste berichten