Kom los uit de greep van angst!

“Ik ben zo bang”, zegt ze wanhopig. “Ik ben net nog op controle geweest. Alles is goed en toch ben ik zo bang”. Ik kijk haar aan en voel haar diepe angst.
“Ik kan het niet loslaten. Het is er altijd als een soort donkere schaduw op de achtergrond. Ik probeer te doen alsof er niets aan de hand is en ik heb afleiding genoeg, maar toch”.
Ik begrijp haar.

Iedereen die kanker heeft doorgemaakt begrijpt haar.

Wat is angst eigenlijk?
Angst is een natuurlijk overlevingsmechanisme, dat ons beschermt tegen gevaar. Het is een heel noodzakelijk en nuttig mechanisme, althans in situaties waarin er een direct gevaar dreigt. Het zet ons lichaam aan tot vechten of vluchten in situaties waarin dit nodig is.  Maar vaak gaat angst in ons leven niet over direct gevaar, maar over de toekomst of het verleden. Wij maken onszelf bang met onze gedachten.

Ons brein kent niet het verschil tussen iets dat werkelijk gebeurt en iets dat wij ons voorstellen.
Dus gedachten over wat er allemaal mis kan gaan, roepen een fysieke angstreactie op. Dat maakt ons (over)alert en zo ontstaat er een vicieuze cirkel.

Omdat wij angst liever niet willen voelen, proberen we er greep op te krijgen.

Wij zoeken onze toevlucht in controle of vermijding.
Controle is bijvoorbeeld jezelf vertellen dat je statistisch maar een kleine kans hebt dat het terugkomt. Bij elk pijntje het internet afstruinen of obsessief bezig zijn met je gezondheid.
Vermijden doe je door afleiding zoeken, de gedachten wegdrukken, er niet meer over willen praten en net doen alsof het niet gebeurd is.

Geen van beide werkt echt. Angst is iets onvoorspelbaars, dat op de meest ongelegen momenten de kop opsteekt. Juist als je er niet op bedacht bent. Als je geniet van een zomeravond op het strand of als je slingers ophangt voor de verjaardag van je kind.

Wat kun je dan wel doen?
Het allerbelangrijkste is dat je bedenkt dat het logisch is dat je zo af en toe angstig of onzeker bent. De dood is onontkoombaar, dat geldt voor ieder mens. Alleen jij bent er dichtbij geweest, jij bent “je onschuld kwijt”. Voor jou is het niet meer iets waar je nooit mee bezig bent.
De beste manier om met angst en onzekerheid om te gaan is te erkennen dat die er is en hem aan te kijken, te observeren. Je zult gaan zien dat het vaak je eigen gedachten zijn, die je bang maken. Als je dat doet verliest de angst zijn greep op jou. Je gaat zien dat je angst hebt en niet de angst bent.
Dat wil niet zeggen dat je nooit meer angst zult hebben. Maar …….

Je weet wel zeker dat de angst jou niet (meer) heeft!

paperbackstack_550x498-1

GRATIS minicursus – ONTSPANNEN LEVEN NA KANKER.

In deze 3-delige minicursus leer ik jou omgaan met angst en nare gedachten en breng ik je (weer) in contact met je levenskracht!

Wil jij vanuit rust en ontspanning van je leven na kanker genieten? Meld je dan aan!

 

 

Plaats een reactie

Laatste berichten