Patiënt: to be or not to be

‘Het is kanker’, zegt de chirurg. Hij kijkt haar indringend aan: ‘u gaat een zware tijd van angst, onzekerheid en wachten tegemoet’.
Zij knippert even met haar ogen. Hoort zij dit goed? Haar man kijkt haar aan. De dokter zei het echt.
En hij zegt nog veel meer. Onderzoeken, operatie, chemotherapie. Zij hoort het maar half. ‘Maakt u aan de balie maar afspraken voor verder onderzoek’.
Hij loopt al naar de deur. Een hand en een vriendelijke, maar onpersoonlijke glimlach.

Vanaf dat moment stapt zij in een trein, waarin alleen patiënten zitten. Nummers op identiteitspasjes, die gewillig van balie naar balie worden gestuurd. In het achterhoofd de opmerking van de arts: ‘U gaat een zware tijd van angst, onzekerheid en wachten tegemoet’.
Mondige, onafhankelijke mensen, van de ene dag op de andere patiënt.
Dit is zo maar een voorbeeld van hoe het vaak gaat.

Tijdens een ziekteproces raak je gemakkelijk de regie kwijt. Je bevindt je op onbekend en beangstigend terrein. Niemand heeft je hier ooit een handleiding voor gegeven. Je bent in shock, bang voor de pijnlijke onderzoeken en behandelingen. Je durft niet aan de toekomst te denken. Misschien ga je wel dood. Verraderlijk gebied, waarin de dokter de weg wel zal weten. En zo geef je het heft uit handen.

Na de behandelingen zet de buitenwereld snel de knop om. Alles is immers weer normaal. Je wordt uit de trein gezet. Het lijkt op waar je vandaan kwam, maar het is toch net even anders. Of ben jij misschien veranderd? Wie ben je als je geen patiënt meer bent? Je moet opnieuw leren leven. Leven met onzekerheid en dat wat je allemaal hebt meegemaakt.

Hoe krijg je de regie over je leven terug? Het belangrijkste: neem de tijd! Geef jezelf de ruimte om je richting te vinden. Om de emoties, waar je tijdens je behandelingen niet aan toe kwam, toe te laten. Om je te bezinnen hoe je je leven verder wilt leven. Wees lief voor jezelf. Geef je lichaam de tijd om aan te sterken, zodat het je weer kan dragen. Zie jezelf niet langer als patiënt. Je hebt een lange weg afgelegd en het allemaal volbracht. Zo veel kracht heb je.
En zoek hulp als het nodig is. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen!

Zo word jij weer de roerganger van je leven en kies je zelf de koers die je vaart!

paperbackstack_550x498-1

GRATIS minicursus – ONTSPANNEN LEVEN NA KANKER.

In deze 3-delige minicursus leer ik jou omgaan met angst en nare gedachten en breng ik je (weer) in contact met je levenskracht!

Wil jij vanuit rust en ontspanning van je leven na kanker genieten? Meld je dan aan!

 

Reacties
 • Tineke Noordegraaf
  Beantwoorden

  Prachtig verwoord Martha. helder en duidelijk ben je je eigen koers weer aan het varen. fijn dat je anderen daar je hulp in aanbiedt.
  Tineke

 • Paulien
  Beantwoorden

  Prachtig verwoord ! Het raakte …omdat het zo herkenbaar is…..niet voor niks maakte ik in die periode een foto van een voorbijrazende sneltrein . . .. en nu het opkrabbelen .
  Mooi dat jij anderen wilt ondersteunen

  • Martha Rijkmans
   Beantwoorden

   Beste Paulien,
   Dank je wel!
   Heel veel succes met het opkrabbelen. Het gaat je vast lukken!
   Hartelijke groet, Martha

Plaats een reactie

Laatste berichten